Що е криптовалута?

На първо място, това е бъдещето. Криптовалутата е дигитална валута, създадена с помощта на компютърен код, който следва определен алгоритъм.

btcvic468x60txt.gif
109395014_603655627200314_87268410290614

Какви са нейните качества?

  • Нематериалност – т.е не можете да я държите в ръцете си. Това си има, както плюсове, така и минуси. Човек винаги е свикнал да разполага с материални пари и кредитни карти или да ползва услугите на банкова система. Самата идея да ги съхранява в онлайн или hard drive портфейли, както е при криптовалутите, си е малко плашеща. Затова създавайте сложни пароли и подсигурявайте портфейлите си с допълнителни верификации – например можете да получавате SMS, когато влизате в сметката си. Добрата част е, че никой не може да Ви спре на пътя и да Ви вземе парите, ако те са в биткойни! Също така имате и по-голяма достъпност до тях, нямата ограничения как и по кое време да ги ползвате и можете да си закупите абсолютно всичко, ако знаете от къде.

  • Липса на упражняван контрол от банкови, финансови и правителствени организации. Малко лекомислено е обаче да смятаме, че цената се определя единствено от търсенето и предлагането. Създателите на криптовалути, големи компании, федерации, правителствени организации биха могли да се опитат да осъществят пряк контрол върху тях.Опитът показва, че винаги има някой, „който държи хляба и ножа“. Обикновено създателят бди над своето творение. А кой още ще се намеси в голямата игра, никой не би могъл да знае.

 

  • Необратимост – всяка една трансакция е подсигурена и необратима, затова внимавайте и попълвайте коректно данните преди да изпратите плащането.

 

  • Изключително лесен обмен – достатъчно е да притежавате само компютър или телефон с операционна система. Да – това е едно от главните предимства. Обмяната или търговията с криптовалута се осъществява по метода peer to peer т.е. единствено директно между потребителите без трета посредническа страна.

Banner468x60.jpg
Banner468x60.jpg
Banner468x60 (1).jpg
Luckycup.png

1. Делимост

Делимост – подобно на господстващите парични системи, криптовалутите се делят на дори повече малки частички, това ги прави лесно реализуеми в пазарен план.

2. Символично ниски такси

За разлика от Paypal, Payza, Skrill и други подобни процесори, Криптовалутите „не режат глави“ с големи такси. Те вземат нищожна част за всяка извършена трансакция.

3. Сравнителна анонимност

Благодарение на p2p (peer to peer) принципа, идентифицирането на участниците в крипто системата е много трудно, но не и невъзможно. За съжаление, тази черта на криптовалутите доста често е използвана и за незаконна дейност.

4. Възможност за надграждане

Помислете си само как това ще повлияе на компютърно грамотния свят. Приложения, програми, планове за финансиране, благотворителни фондации, кампании за борба с болести, ползващи се от това „дигитално злато“. С една дума – „Гениално!“​.

5. Възможност за добиване с апаратура

Възможност за добиване с апаратура или така нареченото копаене. При биткойн и другите криптовалути, това се извършва чрез копачи, които притежават добивна мощност.

6. Податливост на спекулации

– Един от най-големите недостатъци на криптовалутите. Не се учудвайте, ако за един ден видите, рязък спад или растеж в цената. Историята помни как през 2013 година биткойн достигна рекордното ниво от 1300$ за единица, а след това за три дни се срина до 600$. Едно изявление в голям вестник, публикация в личен блог на програмист, пуснат слух или недоказано твърдение лесно биха повлияли върху цената в краткосрочен план.

869900.gif
1583611.png
468x60 (3).gif
banner.png