• VankoG

🌿 Водораслите са най-старото растение на Земята.

За повече от 2,5 милиарда години те са успели да се адаптират към живота на тази планета като никой друг. Активните вещества им помагат в това. Един от тях са фукоиданите, които се намират в морските водорасли и служат за тяхната защита от водни патогени и други външни заплахи.


През последните 30 години биологичната активност на фукоидан е внимателно проучена и учените вече са успели да докажат полезните му свойства:


• антинеопластичен

• противовъзпалително

• антикоагулант

• антипролиферативни


Също така, важни характеристики на фукоиданите включват имуномодулиращи и антивирусни функции. Фукоиданите, попадайки в човешкото тяло, оказват влияние върху количеството и качеството на лимфоцитите - клетки на имунната система, които провокират саморазрушаване и разпадане на вредни чужди частици и увредени клетки на тялото.


Учените проведоха експеримент, по време на който беше доказано, че изследваната група, която е получавала инжекции с фукоидани, е увеличила броя на лимфоцитите 4 пъти за 4 дни в сравнение с контролната група.


По този начин водораслите са наши верни помощници по време на разпространението на вирусни инфекции и глобална пандемия.

Бъдете здрави


8 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички