ГОЛЯМАТА РАЗЛИКА

Попитали един дзен майстор:

- Обикновено какво правехте преди да станете Просветлен?

Той казал:

- Обикновено сечах дърва и носех вода от кладенеца.

След това го попитали:

- А сега, когато сте Просветлен, какво правите?

Той отговорил:

- Какво мога да правя? Сека дърва и нося вода от кладенеца.

Питащият, естествено, бил озадачен и попитал?

-Тогава в какво е разликата? Преди Просветлението сте правили това и след Просветлението пак правите същото, къде е различното?

Майсторът се засмял и казал:

- Разликата е огромна. По-рано ми се налагаше да правя това, а сега всичко това произтича естествено. Преди ми трябваха усилия: преди да стана Просветлен, това бяха задължения, които се налагаше да изпълнявам, без да искам, заставяйки себе си. Правех това защото ми заповядваха да го правя; моят учител ми поръчваше да сека дърва и затова аз ги сечах. Но в дълбините на душата си аз негодувах, въпреки че външно не го показвах.

Сега аз просто сека дърва, защото знам че това е съпроводено с красота и радост. Аз нося вода от кладенеца затова, защото тя е необходима. Това вече не е задължение, а моя любов. Обичам стареца. Когато застудява, и зимата чука на вратата, на нас ще ни трябват дърва. Учителят все повече остарява, и на него му е нужна топлина. Жилището му би било добре да бъде хубаво затоплено. Именно заради тази любов аз сека дърва. Заради тази любов аз нося вода от кладенеца. Сега е съвсем различно. Няма неохота, няма съпротивление. Просто откликвам на момента и на текущата необходимост.

24 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички