• VankoG

Защо диетите не работят?

#интересныйвопрос #Любопитнивъпроси Идеята за интуитивно хранене е в контраст с добре познатия и изключително често срещан диетичен подход.

Най-вероятно всички са имали опит с диети. Ако не, тогава със сигурност всеки трябваше поне веднъж в живота да се сблъсква с диета. Първоначално диетите са се предписвали изключително по медицински причини (непоносимост към лактоза или глутен, заболявания на стомаха и червата и др.), но много бързо те се разпространяват далеч отвъд медицината и границите на лекарствата.


Диетите се превърнаха в панацея за желаещите да отслабнат, хората, опитващи се да водят здравословен начин на живот, започнаха да седят на диети, има диети за спортисти, бременни, кърмещи майки.

В същото време искаме да отбележим, че ефективността на диетите е силно преувеличена и освен това диетата може да доведе не до загуба на тегло, а до напълняване и дори до лошо здраве.

Диетата е преди всичко ограничение! А мозъкът ни не обича много ограничения, особено що се отнася до храната. Това се случи еволюционно.

Основното, което трябва да запомните, е, че диетите са само по медицински причини и за да се поддържа здравето, рационална съзнателна диета, при която вие:


-Не си забранявайте продукти

-Не минавайте на гладуване

-Яжте повече цели храни (зеленчуци, горски плодове, ядки и т.н.)

4 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички