• VankoG

За всички хора в консултантския бизнес!

Сферата на консултантските услуги стана особено популярна в последните години, като в западния свят има абсурдни позиции в тази сфера. Нека заедно се посмеем и замислим върху една от най-добрите истории за консултанти:


Земеделски производител наблюдава животните си на пасище, което се намира в планината, когато изведнъж блестящ черен джип спира пред него в облак прах с рязка маневра.


Шофьорът слиза от колата - младеж, облечен в костюм, с лъснати черни обувки, слънчеви очила като на брокер от Wallstreet и стегната вратовръзка, протяга врата си през прозореца и пита човекът, който пасе стадото:


- Ако ви кажа точно колко крави и телета има във вашето стадо, ще ми дадете ли теле?


Фермерът поглежда мъжа, след това хвърля поглед и на тихо пасящото си стадо и отговоря спокойно:


- Да, защо не... ?


Човекът паркира колата си, слиза и грабва мини компютъра си Dell, включва го в мобилния си телефон и сърфира в Интернет до сайт на NASA, след което се свързва с GPS, за да получи точно позициониране на местоположението, след това подава координатите на друг сателит на NASA, който сканира района в снимка с ултрависока разделителна способност.


След това младежът влиза в сайта на Adobe за цифрова фотография и експортира изображението в сайт за анализ на изображения в Хамбург, Германия.


Няколко секунди по-късно той получава имейл на своя iPad Air, в който се споменава, че изображението е анализирано и, че данните са запазени.След това има достъп до MS - S.Q.L. чрез O.B.D.C. влиза в електронна таблица на Excel с имейл на своя iPhone и след няколко минути получава отговор.


Обръща се към фермера и казва:


- Имате точно 1586 крави и телета.


- Добре, можете да вземете едно от моите телета! - казал примирено фермерът.


След това дава път на младия юпи, който е избрал едно от животните и го наблюдава развеселен, докато непохватно слага животното в багажника на своята кола.


Тогава фермерът казва на младежа:


- Хей! Ако ви кажа точно в кой сектор на дейност работите, ще ми върнете ли телето?


Младежът се замисля за момент и казва:


- Добре, защо не?


- Вие сте консултант по бизнес анализи! - казва фермерът.


- Уау! Точно така - казал костюмираният младеж. - Но как бихте могли да познаете това?


- Нямаше нужда да гадая - отговаря той. - Пристигнахте тук, без никой да ви покани, искате да получите пари за отговор, който вече знаех, на въпрос, който не съм ви задал. Използвахте оборудване на стойност милиони, за да се опитате да ми докажете, че сте по-умен от мен, а реално не знаете нищо за работниците и за това, с какво се прехранват.

Ти не знаеш нищо за кравите. Това, което имаш пред себе си, е стадо овце! А сега ми върни кучето!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

18 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички