Измерете обиколката на шията

#советдля100лет #Доживейдо100 За какво? Обиколката на шията е свързана с метаболизма и риска от развитие на редица заболявания.

Знаете ли, че шията е наистина стратегическа част от тялото? През нея преминават редица важни органи: ларинкса, хранопровода, трахеята. И големи съдове, които пренасят кръв към мозъка. И мастната тъкан, разбира се, която покрива всички тези органи.


В редица експерименти са направени изводи: размерът на шията на човека е свързан със състоянието на сърцето и кръвоносните му съдове. Оказва се, че хората, които имат сърдечно-съдови проблеми, имат обиколка на шията над нормата. Това се дължи на съдържанието на глюкоза в кръвта.

Изводът е следният: ако шията ви се е увеличила по размер, трябва да се консултирате с кардиолог, за да не се докарате до сърдечен удар (инфаркт)!


Как да се измери?

Обикновено обиколката на шията се измерва между средния шиен прешлен и средата на шията отпред, точно под изпъкналостта на ларинкса. Най-просто казано, измерете най-тясната част на шията.

Е разбира се естествено, за да се разбере дали има отклонения, е необходимо да се знае нормата. Показатели за справка: при жените обиколката на шията да не е повече от 32-34,5 см, при мъжете обиколката на шията да не е повече от 35,5-38,8 см.

9 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички