Индекс на талията/бедрата

#советдля100лет #Доживейдо100 Още един показател, че сте в състояние да измерите себе си. Обърнете внимание, че през последните десетилетия средната талия сериозно се разпространява. Най-успешното съотношение на талията и бедрата при жените се счита за 0,7 или по-малко. Важно е да разберете, че голяма талия удвоява риска от преждевременна смърт от всякаква причина. На всеки 5 см в кръста се увеличава рискът от преждевременна смърт с 13% при жените и 17% при мъжете.

Съотношение на обиколката на талията/обиколката на бедрото над нормалното е риск от рак, сърдечно-съдови заболявания, безплодие и хронични сексуални заболявания.


Също така, големият обем на талията показва прекомерно количество мазнини около коремните органи. И това обикновено е свързано с възпаление, висок холестерол, риск от диабет и други проблеми.


Как да се измери?

Нуждаем се само от лента и телефон(калкулатор). Съотношение на обиколката на талията/бедрото. Обиколката на талията се измерва на нивото на пъпа. Обиколката на таза се измерва в най-широката точка. Обикновено този индекс е по-малък от 0,85 за жените и под 1,0 за мъжете. Ако човек има коремно-висцерално затлъстяване, той има съотношение OT/ над 0,85 при жените и повече от 1,0 при мъжете.


Припомняме ви, че не е вредно излишното тегло, а вътрешните (коремни, висцерални) мазнини. В риск са някои хора с напълно нормално общо съотношение височина/тегло, но с голяма обиколка на талията.

14 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички