• VankoG

Как във всичко се провалям и защо винаги съм беден?

Живял един много беден човек, който нямал нито къща, нито работа, нито семейство. Много страдал от съдбата си и един ден решил да отиде при Гаутама Сидхарта и да го попита защо му е отредена тази участ. Явил се пред мъдреца и започнал с въпросите си:


- Къде греша, учителю, че все във всичко се провалям и защо винаги съм беден?


- На мен ми изглежда просто. - отвърнал Буда, след което видял измъченото му и тъжно лице. Беден си, защото не си се научил да даваш.


- Но какво да давам? Какво имам, че да го давам? - учудил се гостът. - Самият аз нерядко си лягам гладен, а единствените дрехи, които притежавам, са пред очите ти, защото ги нося върху гърба си.


- Явно погрешно мислиш за богатството като за вещ. Действително с вещи ти не разполагаш. Вгледай се в себе си и виж пак - ти притежаваш лице, което може да се усмихва, а когато се усмихваш, и другите ще ти се усмихват. Имаш и очи, за да гледаш светлината и хората до теб - така можеш да им дариш надежда и доверие.


Имаш сърце, способно на любов - тогава защо не я отдаваш? Притежаваш здраве и сила, за да подаряваш помощта си на околните, имаш време, което можеш да им посветиш, имаш ръце, които можеш да подадеш на онези, които се нуждаят от приятелска длан.


Но ти не правиш нищо от това, тогава защо се изненадваш, че се проваляш? Започни с тези стъпки и ще видиш, че провалите ще спрат, а бедността не след дълго ще те напусне.

11 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички