• VankoG

Как да определите йодния дефицит сами?

💥Почти е невъзможно да определите йодния дефицит сами. Но ако слушаме собственото си тяло, можем да забележим редица признаци, които в една или друга степен показват проблеми с нивата на йод.


Основните симптоми, свързани с развитието на йоден дефицит, които можете да наблюдавате при себе си: 👇


1️⃣ Гадене, замаяност, припадък. Щитовидната жлеза е пряко свързана със сърцето и поради това йодният дефицит също влияе отрицателно върху работата на сърдечно-съдовата система, което води до ниско кръвно налягане и в леки случаи е придружено от обща слабост на тялото.

2️⃣ От лошо настроение до депресия. Нарушаването на здравословния емоционален фон е един от основните симптоми на йоден дефицит. Всичко започва, на пръв поглед, относително безобидно: апатия, пасивност, песимизъм, загуба на енергия. Но ако не се борите с това по никакъв начин, тогава комбинацията от предишните фактори може да развие депресия.

3️⃣ Проблеми с когнитивните способности. Намаленото внимание, лошата памет, трудността при решаването на обикновени задачи са истинските спътници на йодния дефицит.

4️⃣ Подпухналостта и наднорменото тегло са често срещани в списъка със симптоми на йоден дефицит. Подуването на ръцете и краката, подуване под очите, наднормено тегло се причиняват именно от проблемите, свързани с метаболитни нарушения, поради липса на йод в организма.

5️⃣ Слаб имунитет. Честото развитие на заболявания също може да е признак за недостиг на йод.


Трябва да се помни, че това са само първични и далеч не единствените признаци на йоден дефицит. Този „айсберг“ е много по-голям, отколкото бихте могли да си представите, и затова трябва да поемете контрола върху диетата си и да я обогатите с органичен йод. Здравето на нашето тяло е нашето щастие 💫

Обогатете диетата си с органичен йод сега:


6 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички