• VankoG

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ МОЗЪЧНИЯ ИНСУЛТ

"Една жена се спъва и пада по време на барбекю. Уверява всички, че е добре (предложили са й да извикат бърза помощ). Казва, че просто се е спънала, защото е с нови обувки. Помагат й да се изчисти и й дават нова чиния. Джейн изглежда малко замаяна, но продължава да се забавлява цяла вечер.


По-късно съпругът й се обажда на всички, че жена му е приета в болница (в 18 ч. тя умира). На барбекюто е получила удар. Ако знаеха как да открият признаците на инсулта, може би Джейн щеше да е още жива. Някои хора не умират, но остават в безпомощно и безнадеждно състояние.

Нужна ви е само минута да прочетете това:

Eдин невролог твърди, че ако може да лекува жертва на мозъчен инсулт до три часа след настъпването му, той може напълно да премахне последствията от него. Същественото е инсултът да бъде разпознат, диагностициран и след това лекуван в рамките на 3 часа, което е трудно.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ МОЗЪЧНИЯ ИНСУЛТ

STROKE: (за англoговорящите) Запомнете първите три букви S.T.R.

Понякога инсултът се открива трудно. За съжаление, липсата на знание води до тежки поражения. Жертвата на инсулт може да получи тежки мозъчни увреждания, ако околните не разпознаят навреме симптомите.

Сега лекарите твърдят, че ВСЕКИ може да разпознае лесно инсулта чрез три лесни теста:

S *(SMILE) Поискайте човекът да се УСМИХНЕ T *(TALK) разговаряйте с човека и поискайте ДА КАЖЕ НЯКОЕ ПРОСТО ИЗРЕЧЕНИЕ (последователно) (напр. Днес навън грее слънце) R * (RAISE) Накарайте го да си ВДИГНЕ ДВЕТЕ РЪЦЕ.

Ако човекът има проблем, с КОЙТО И ДА Е от тези прости тестове, извикайте незабавно бърза помощ и обяснете симптомите.

Към това сега добавяме четвърти тест – накарайте го да си изплези езика (стегнат „на пръчка”). Ако езикът е отпуснат, ако върви на една страна, това също е признак за инсулт.

Един кардиолог твърди, че ако всеки, който види тази информация, я изпрати на 10 човека, има шанс да бъде спасен поне един живот. Останалото е във ваши ръце." ❤️

13 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички