• VankoG

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ ПРИ ХАШИМОТО?

Всяка втора жена страда от ХАШИМОТО или има друг вид хормонален дисбаланс.

Дейността ми в компания Вертера разкри пред мен все повече и повече информация, включително и за щитовидната жлеза!

Ще споделя с вас кое и защо е нужно да приемаме, за да подпомогнем правилното и функциониране!

Ще ви представя 8 хранителни вещества, които ще балансират диригента на ендокринните жлези!

Всъщност ниското съдържание на определени хранителни вещества е често срещана причина за намалена дейност на щитовидната жлеза или хипотиреоидизъм.

За да може жлезата да работи пълноценно трябва да има правилните градивни елементи. Ако лесно се уморявате, губите коса, наддавате на тегло, имате ниска телесна температура или тревожност, може да има нужда да се погрижите за щитовидната си жлеза просто чрез увеличаване на тези ключови хранителни вещества.


Щитовидната жлеза, подобно на всички ендокринни органи, е много чувствителна към цялостната среда на тялото. Тя може да бъде много чувствителна към стрес. възпаление, вирусни инфекции или големи хормонални промени бременност или менопауза. Възможно е хората на всяка възраст или пол да имат проблеми с щитовидната жлеза.


Кои са най-честите причинители на проблеми с щитовидната жлеза:

Инфекция с вирус като Epstein-Barr, цитомегаловирус или някои членове на семейството на херпесния вирус

Генетика, включително фамилна история на всеки на проблеми с щитовидната жлеза

Бременност и промени след раждането

Екологични въздействания като токсини, излагане на химикали, тежки метали, рентгенови лъчи

Хранителна алергия или чувствителност

Ефекти от друго автоимунно или хронично заболяване, като например, ревматоиден артрит, множествена склероза или фибромиалгия


Знаете ли че......

има 8 хранителни вещества, които са важни и ще балансират щитовидната ви жлеза?


ЙОД

Йодът е най-важният минерал, когато става дума за здравето на щитовидната жлеза; това е един от двата строителни блока, които тялото ви използва за производството на хормони на щитовидната жлеза. Той също така поддържа процеса на превръщане на Т4, формата за съхранение на тиреоидни хормони, в свободен ТЗ, използваемата форма на хормона. Най-добрите хранителни източници на органичен йод са морските водорасли.

СЕЛЕН

Вторият най-важен минерал за здравето на щитовидната жлеза е селенът. Той също играе роля при превръщането на Т4 в Т3, като ни дава възможност да използваме хормона на щитовидната жлеза. Селенът силно намалява нивата на антителата.

Приемайте СЕЛЕН чрез натурални източници, не извлечен и направен на хапче/прахче/течност и пр. Често синтетичните или извлечени изкуствено минерали и витамини не могат да се усвоят пълноценно от организма, което води до негативни последствия за здравето ни . Аз искам да съм спокоена за моята щитовидна жлеза, затова приемам водорасли, които са един от най-богатите източници на усвоим за човешкия организъм селен!

Тирозинът е аминокиселина и е другият блок на тиреоидния хормон. Тироидът превръща тирозина в тиреоглобулин и след това свързва между един и четири йодни атома, за да създаде четирите форми на тиреоиден хормон. Нуждаете се от достатъчно протеини в диетата си, за да е наситена жлезата ви с досатъчно тирозин и за да произвеждате правилно тиреоиден хормон.

ВИТАМИНИ ОТ ГРУПАТА Б

Вашата щитовидна жлеза разчита на различни витамини от вида B. Витамин В12 е транспортер, който докарва йод в щитовидната жлеза, за да произвежда тиреоиден хормон. Витамин В12 също е необходим за производството на тиреоиден стимулиращ хормон (TSH). Дефицитът на витамин В12 може да доведе до общи симптоми на хипотиреоидизъм като умора, депресия и мозъчна мъгла, а проучванията показват, че дефицитът на витамин В12 е често срещан при изтощена щитовидна жлеза.

ЖЕЛЯЗО

Без желязо, йодидът от храната не може да се превърне в използваемата йодна форма. Желязото също така поддържа превръщането на Т4 в Т3. И, разбира се, по-тежкият недостиг на желязо или анемия може да влоши общите симптоми на умора и слабост на щитовидната жлеза.

Омега-3 мастни киселини

Есенциалните мастни киселини поддържат целостта на стената на клетката ви, за да ви помогнат да активирате хормоните на щитовидната жлеза в клетките и да ги захранвате. Някои изследвания дори свързват омега-3 мастни киселини с повишено усвояване на Т3. Омега-3 мастните киселини също подпомагат доброто здравословно състояние на червата. Намаляват общото възпаление и поддържат имунната система. Можете да получите тези основни мастни киселини от мастна риба като дива сьомга, а най-добре е да използвате продукт с източник на мастни киселини от водорасли.

Витамин А

Витамин А е още едно от многото хранителни вещества, необходими за превръщането на Т4 в Т3. Той помага на щитовидния хормон ТЗ да попадне в клетките, така че да може да се свърже с рецепторите на хормона на щитовидната жлеза. И поддържа здрава имунна система, която е важна за тези с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.

Витамин D

Подобно на витамин А, витамин D е необходим, за да получи Т3 безопасно в клетките и може би по-важно, поддържа здрава имунна система. Ниските нива на витамин D са свързани с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза на Хашимото и възли. Лесният начин да поддържате имунната си система и да защитите щитовидната жлеза е да допълвате всеки ден с витамин D3. Въпреки това, вие ще искате да се уверите, че вашата добавка включва витамин К2, защото те работят заедно в тандем. Вашето тяло използва витамин D, за да абсорбира калций, и се нуждае от витамин К, за да гарантира, че калцийът се свързва в костите ви, а не във вашите артерии.

 

Всичките важни 8 хранителни вещества описани в тази статия се съдържат в достатъчно количество във продуктите Вертера и само със 2 с.л на ден вие ще си ги набавяте без да е необходимо да купувате всички по отделно.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

12 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички