• VankoG

Как захарта влияе на мозъка?

#интересныйвопрос #Любопитнивъпроси Интересното е, че тя действа върху същите мозъчни структури като например кокаин / хероин. Разбира се, захарта е много по-мека, но въпреки това.

Нека обясним. Всяко приятно действие или събитие е придружено от производството на биологично активното вещество допамин.

Допаминът се произвежда в центъра на удоволствието от мозъка. Важна част от системата за възнаграждения, която свързва получаването на удоволствие с определени действия, като постигане на цели, ядене на храна и секс, което ви принуждава да повторите подобни действия. Това може да се каже, че е въплъщение на човешката мотивация.


Но когато лекарства или захар навлизат в тялото, мозъчните неврони произвеждат допамин и човек се радва точно така. Това е така нареченият „незаслужен“ допамин, който кара мозъка да повтори това действие отново, но с по-висока доза, тъй като рецепторите вече са се приспособили към предишната доза.

Разглезен от допамин, мозъкът вече не се стреми да извършва полезни действия, да постига цели и т.н. Така се формира всяка зависимост, включително и тази към захар.

5 преглеждания0 коментари