• VankoG

Морските водорасли имат противотуморни свойства


Съществуват множество легенди за тях в летописите на различни народи. Морските водорасли се използват не само като отличен хранителен продукт, но и като ефективно средство за превенция и лечение на различни заболявания.

Още в древен Китай морските водорасли са били използвани за лечение на злокачествени тумори. В Индия морските водорасли са били използвани като ефективно средство за борба с някои заболявания на ендокринните жлези. В древни времена, в суровите условия на Далечния север, поморите лекували различни болести с водорасли, а също така ги използвали като практически единственият източник на витамини.

Качественото и количествено съдържание на макро- и микроелементи в морските водорасли наподобява състава на човешката кръв, което показва нашата еволюционна връзка с морето, а също така ни позволява да разглеждаме морските водорасли като балансиран източник на насищане на организма с минерали и микроелементи.

Морските водорасли съдържат редица вещества с биологична активност: липиди, богати на полиненаситени мастни киселини; хлорофилни производни; полизахариди: сулфатирани галактани, фукоидани, глюкани, пектини, алгинова киселина, както и лигнини, които са ценен източник на хранителни фибри; фенолни съединения; ензими; растителни стероли, витамини, каротеноиди, макро- и микроелементи. Що се отнася до отделните витамини, микроелементи и йод, в морските водорасли има повече, отколкото в други продукти.

Водораслите и биологично активните вещества от тях имат антимутагенно действие, което се определя от пигментите р-каротин, хлорофил, лутеин, радиозащитни свойства, което е свързано с присъствието на алгинова киселина и нейните соли в техния състав.

Алгинатите са в състояние селективно да свързват и отстраняват йони на тежки метали, като стронций и цезий, и други радионуклиди от тялото. Характеристика на препаратите с алгинова киселина е тяхната насочена корекция в най-радиоактивните жизненоважни системи на човешкото тяло (хематопоетична система и стомашно-чревен тракт). Има данни за благоприятен симптоматичен ефект на водорасли при пациенти с рак.


Експертите препоръчват морски водорасли не само за профилактика на рак и левкемия, но и за радиационна болест. Терапевтичният антикарциногенен ефект на водораслите се дължи на наличието в тази морска водорасла на много биологично активни вещества и комплекс от микроелементи. На негова основа са създадени мощни хранителни добавки - онкопротектори.

Учените са доказали, че водораслите имат по-голяма биологична активност от сухоземните растения. Проучванията показват, че при инуитите (ескимосите) в Аляска и Гренландия е значително по-малко вероятно да развият злокачествени новообразувания в сравнение с други популации. Въпреки че съдържанието на мазнини в диетата на ескимосите е високо, диетата им е богата на риба и други морски дарове, които имат защитен противораков ефект. Артикуларен ревматизъм, диабет и заболявания на сърдечно-съдовата система също почти не се срещат при тези народи.

Учените приписват това на присъствието на полиненаситени мастни киселини в диетата им. Те имат висока биологична активност, не се синтезират в човешкото тяло, следователно са незаменими. Полиненаситените мастни киселини в водораслите участват в синтеза на простагландини, които имат огромно влияние върху здравето. Те са в състояние да разширят кръвоносните съдове, понижават кръвното налягане, разширяват или стесняват лумена на бронхите, стимулират производството на хормони и повишават чувствителността на нервните влакна. Простагландините играят важна роля в дейността на репродуктивната система, в механизмите на оплождане и раждане.

Кафявите водорасли и продуктите, приготвени от тях, имат хиполипидемичен ефект, предотвратяват развитието на затлъстяване и подобряват функциите на сърдечно-съдовата система. Традиционната японска диета с високо съдържание на водорасли и ниско съдържание на калории предотвратява развитието на затлъстяване и атеросклероза.

59 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички