Съветите са нестандартни и понякога са доста трудни за прилагане

Актуализирано: 11.06.2020 г.

#советдля100лет #Доживейдо100


Знам, че съветите са нестандартни и понякога са доста трудни за прилагане, но си заслужава. И затова.

Седенето е много по-вредно от просто физическо бездействие. Последните проучвания в различни области на епидемиологията, молекулярната биология, биомеханиката и психологията водят до неочакван извод: седенето представлява заплаха за общественото здраве. И не може да се изглади с упражнения. Хората трябва да разберат, че висококачествените механизми на седене са напълно различни от ходенето или спортуването, прекалено заседналият начин на живот не е същото като липса на тренировки. За тялото това са две напълно различни неща.


Резултат: ако работата ви включва седене дълго време, опитайте се поне част от времето да работите, докато стоите. Защо?

Ако работите докато стоите, използвате специализирани мускули, за да поддържате стойката, която никога не се уморява; те са уникални по това, че нервната система ги използва за дейности с ниска интензивност и са богати на ензими. Един ензим, липопротеинова липаза, улавя мазнините и холестерола от кръвта, изгаря мазнините в енергия, превръщайки "лошия" LDL холестерол в "добър", HDL. Когато седите, мускулите се отпускат, а ензимната активност спада с 90-95%.

След няколко часа заседание нивото на „здравословния“ холестерол в кръвта спада с 20%. Стоящ човек изгаря три пъти повече калории, отколкото седнал. Мускулните контракции, дори тези, които се появяват, когато човек е спокоен, причиняват важни процеси, свързани с разграждането на мазнините и захарта.

5 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички