Тайната на успеха в отглеждането на царевица

"Попитали един земеделец, каква е тайната на успеха му в отглеждането на царевицата, която всяка година печелила всички конкурси по качество. Той отвърнал, че цялата тайна е в това, че раздава най-добрите семена за засяване на съседите си.

- Но какъв е смисълът да раздавате най-добрите зърна на съседите, след като и те постоянно заедно с вас участват във всички конкурси и са ваши явни конкуренти?

- Виждате ли – усмихнал се земеделецът. – Вятърът пренася цветния прашец от моето поле на полетата на съседите ми и обратно. Ако сортовете на съседите ми бъдат по-нискокачествени от моите, то след време и качеството на моите посеви ще започне да пада. Ако аз сея хубава царевица, аз съм длъжен да се погрижа за съседите си и да им помогна да посеят също такава качествена царевица. А как след това всеки ще се грижи за израстването им, това е вече друг въпрос.

Подобни неща се случват и в живота ни. Този, който иска да бъде успешен, трябва да разбира ближните си и да им помага да се сдобият с успех. Който иска да живее добре, трябва да помага и на другите да живеят добре. Защото колкото по-добре живеят хората около теб, толкова по-добре ще ти е и на теб самия. Всички сме свързани в този свят и зависим един от друг." Послепис: Няма да ти кажа името, но ще намериш себе си.

10 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички