• VankoG

Чай: плюсове и минуси за здравето

#актуальнодлявас #АктуалнозаВас Наскоро писахме за кафето, но хората помолиха да разкажем повече за чая. Чаят със сигурност е по-малкото от злините и ще ви кажем защо, но все пак най-добрата напитка, според нас, за вашето тяло е качествена вода и достатъчно количество от нея на ден. Припомняме ви, че нормата за всички е различна, зависи от теглото и активността през деня. В интернет можете да намерите много калкулатори за изчисление, всички те разчитат на една система, така че не се колебайте да я използвате.


Да започнем с доброто. Определен плюс на чая (но само зелен) е аминокиселината L-теанин. Има изследвания, които са доказали, че L-теанинът понижава кръвното налягане и повишава алфа активността в мозъка. Увеличаването на алфа активността причинява отпускане, състояние на спокойствие и лекота, но не предизвиква сънливост. В допълнение, L-теанинът предпазва мозъчните неврони от токсични ефекти и засилва имунната система.


Недостатъкът е, че в черния и особено в зеления чай също има много кофеин. В този случай има малък Life Hack, добавете резен лимон, това ще намали леко количеството кофеин в напитката.

Във всеки случай има само едно заключение: не трябва да злоупотребявате и водата винаги е за предпочитане.

8 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички